Så här enkelt skapar du en egen bokningssida – Guide #1

På Bokningsnavet kan du skapa en egen bokningssida för allt som är bokningsbart. Du kanske vill erbjuda dina kunder möjligheten att boka olika typer av servicetjänster, kurser, fritidsevent eller hyra maskiner, utrustning, verktyg mm. Ja, du kan skapa en bokningssida för allt möjligt. Här följer en snabbguide över hur du kommer igång.

Så här gör du.

1. Registrera dig som medlem på Bokningsnavet

 • Klicka på knappen – Logga in / Skapa konto
 • Fyll in uppgifter och välj ”Jag vill bli medlem och skapa Bokningsobjekt”
 • En ny tab – Kontrollpanel skapas i din meny

Skapa bokningssida

2. Köp ett publiceringspaket

 • Klicka på Kontrollpanelen
 • Klicka på Publiceringspaket
 • Välj ett av paketen

Välja Publiceringspaket

3. Beskriv ditt bokningsobjekt

 • Fyll i uppgifter om ditt bokningsobjekt och ladda upp bilder
 • Under bokningens längd kan du välja “Fasta block av” en angiven viss tidsenhet. Det innebär att kunden bara kan välja ett tidsblock. Väljer du istället “Kunden definierar block av” kan kunden välja valfritt antal tidsblock.
 • Skapa tillgängliga tider (se steg 4)
 • Ange kostnader. Blockkostnad är kostnaden för 1 tidsblock. Baskostnad kan du använda om du vill ta ut en särskild avgift för att boka. Lämna fätet tomt om det inte är aktuellt. “Visad kostnad på webben” behöver du inte fylla i. Den tas fram automatiskt.
 • Beskriv objektet. Först en kort intresseväckande beskrivning och sedan en mer detaljerad beskrivning.

Beskrivning BokningsobjektAnge kostnad för bokning

4. Skapa kalender med tillgängliga tider på din bokningssida (Tillgänglighet)

 • Börja med att ange max antal boknings som du vill ta emot per tidsblock
 • Ange också hur nära inpå själva bokningstiden som du accepterar bokningar och hur långt i förväg kunden ska kunna boka
 • Välj sedan : Alla datum är … “ej tillgängliga som standard”. Detta är viktigt och påverkar hur vi anger tillgängliga tider i tabellen nedan. När vi valt “ej tillgängliga som standard” innebär det att inga tider är tillgängliga från börja. Det är utgångspunkten i exemplet som vi ska visa.

Skapa tillgängliga tider

 • I tabellen under Ange intervaller för tillgänglighet klickar du på knappen Lägg till intervall. Här kan du välja mellan olika intervaller och ange om valt tidsintervall ska vara bokningsbart. Sedan anger du  ett prioritetsnummer för respektive intervall. Lägre prioritetsnummer utförs först. För att tydliggöra det hela ska vi visa ett exempel på hur en tabell för tillgängliga tider kan skapas.

 

 • Exempel

Regler för tillgängliga tider

På översta raden har vi valt ett intervall “Tid intervall (hela veckan) från kl. 9.00 till 18.00. Markerat Ja på Bokningsbart och gett den här regeln prioritet 10. // Det här innebär att kunder kan boka tid alla dagar i veckan mellan kl. 9.00-18.00

Men vi vill inte erbjuda bokningar under lunchtid. Vi lägger därför till rad 2. Vi väljer intervall “Tid intervall (hela veckan) från kl. 12.01 till 12.59. Markerar Nej på Bokningsbart och ger den här regeln prioritet 9. // Det här innebär att kunder inte kan boka tid mellan kl. 12.00-13.00. Att vi angav 12.01 till 12.59 som inte bokningsbart i tabellen är för att inte störa bokningsbara tidsblock som slutar 12.00 och börjar 13.00.

På lördagar vill vi erbjuda färre bokningstider. På rad 3 lägger vi därför till intervall Lördag kl. 9.00-9.59. Markerar Nej på Bokningsbart och ger regeln prioritet 8. Vi lägger även till rad 4. Lördag kl. 15.01-18.00. Markerar Nej på Bokningsbart och ger regeln prioritet 7. // Det här innebär att kunder inte kan boka tid mellan kl. 9.00-10.00 och 15.00-18.00 på lördagar.

På rad 5 och 6 har vi begränsat bokningsbara tider ytterligare för söndagar. Söndag 9.00-9.59 och 14.01-18.00 är markerade som ej bokningsbara. // Det innebär att kunder endast kan boka tider mellan kl. 10.00 till 14.00 på söndagar.

 

5. Lägg till betalningsinfo

 • Klicka på “Spara Bokningsobjekt” då öppnas en ny modul – Betalningsinfo.
 • Klicka på “Välj ett av alternativen och klicka på lägg till”. Välj Betalningsalternativ på plats eller Betalning endast via faktura. I fältet under värde(n) lägger du till de alternativ som är aktuella.
 • Glöm inte att markera rutan “Synlig på sidan för Bokningsobjektet”

Lägg till betalningsinfo

6. Spara Bokningsobjektet

 • Nu är ditt bokningsobjekt publicerat!
 • Sök upp ditt nyligen publicerade objekt på Bokningsnavet. Kontrollera att allt ser ut som du tänkt dig. Om du vill justerar något går du till Kontrollpanelen, väljer Bokningsobjekt och klickar på objektet som du vill ändra.

 

Med den här snabbguiden kommer du igång och kan skapa en egen bokningssida. Behöver du fördjupad information inom något område finns mängder av filmer och hjälpguider som du kan titta på under avsnittet “Support”. Den här artikeln beskriver hur du skapar en enklare form av bokningssida. Men det går också att skapa riktigt avancerade bokningssidor med hjälp av Bokningsnavet, så som t ex olika priser för olika tider och persontyper som exempelvis vuxna, barn, pensionärer, lägga till tilläggstjänster mm. Det och mycket annat finns beskrivet i vår supportsektion.

Lycka till med att skapandet av bokningsobjekt. Om du har några frågor är det bara att kontakta oss så hjälper vi dig.

Team Bokningsnavet

 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Återställ lösenord